DURSUN BULUT

HAYDAN GELEN HUYA GİDER

Murteza hocanın yazdığı YAZLIK KÖYÜ DERNEĞİ VE DERNEKÇİLİK ÇALIŞMASI yazısında deyim olarak kullandığı HAYDAN GELEN HUYA GİDER sözünü kendisiyle yaptığım görüşmemde karşılıklı olarak tartıştık. Tartışmamızın sonucunda bu konuyu Yazlık köyü sitesinde paylaşmamı kendisi istemiştir. Bundan da anlaşılıyor ki Murteza hoca birçok şeyi aşmıştır. Konuya eleştirilmek olarak değil de, doğrunun peşinde olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Eleştirilmeyi her nefis kabullenmek istemez. Onun için kendisine teşekkür ederek konuya başlamak istiyorum.
Ne yazık ki çarpıtılarak değiştirilmek istenen birçok değerlerimiz vardır. Biz de öğrendiğimiz gibi her şeyi kabul ederiz. Kendi aklımızı ve mantığımızı yormak istemeyiz. Yani her konuda hazırcıyız. İlkokul ve sonraki eğitim yıllarında, okul koridorlarında ve sınıfta asılan Türk Bayrağımızın doğuşu ile ilgili tablolarda ve Tarih kitaplarında Türk Bayrağının anlamını ve manasını değiştirebilmek için farklı hikâyeler anlatılır. Oysa Hıristiyan âlemi için haç işareti ne ise Musevilik için o lanetlenmiş yıldız ne anlam ifade ediyor ise Türk Bayrağındaki ay ve yıldız İslam âlemi içinde bir anlam ifade etmektedir. Bu konu kendi başına uzunca anlatılması gereken bir konudur. Başka bir başlık altında uzunca anlatılabilir.
Tasavvufi bir söylem olan haydan gelen huya gider sözü, çokça kullandığımız ve yanlış kullandığımız bir deyim olarak çıkar karşımıza. Çoğunlukla, kolay kazanılan, zahmetsiz kazanılan veya haram yoldan kazanılan kazançların aynı kolaylıkla elden gittiğine veya gideceğine dair kullanılan bir deyim olarak bilinir.
Şimdi tasavvufi bir söz olduğunu anlayabilmek için hay ve hu sözcüklerine bakalım. Bu iki sözcükten Hay Allah'ın 99 ismi olan Esma-ül Hüsna'da geçer. Diri ve hayatın sahibi manasına gelir. Her şeye hâkim olan gibi anlama da gelir. (Hu ismi ise Kuran'da birçok ayetlerde geçtiği gibi). Herkesin bildiği Ayetel kürsi'nin ilk ayetinde Allahû lâilahe deki Hu sıfatı, ondan başka ilah yoktur. Orda da Allah’ı belirtmektedir. Yine herkesin bildiği İhlâs suresinin ilk ayetindeki Kulhuvallahu ehad, manası deki o Allah birdir. Anlaşıldığı gibi Hay ve Hu Allah'ın sıfatlarıdır. Böyle olunca da Hay'dan gelen Hu'ya gider sözü Allahtan gelen Allah'a gider anlamını ifade eder. Tasavvufi dilde de çok kullanılmaktadır. Hatta derviş selamı olarak da dervişler birbirlerine Hu diye selam verirler. Selamı alan derviş Hu diye karşılık verir. Burada birbirlerini gören dervişler hem Allah' ı hatırlarlar ve hatırlatırlar.
Aynı zamanda Hu sözü Allah'ı zikretmekte de kullanılır. Onun için Allah'ı Hu Esması ile de zikir edenlere Hucular denir. Buda Allahçılar manasına gelir. Bu bilgiden mahrum olanlar Hucuları öcü gibi görürler. Sanki gayri İslâmi bir şeymiş gibi algılarlar.
Haydan gelen Huya gider sözünün Kuranda ki karşılığı Bakara suresinin 156 ayetinde Galu inna lillahi ve inna ileyhi raciun. Anlamı Allah'tan geldik ve yine Allah'a döneceğiz. Ölüm haberi duyduğumuzda yine bu ayeti okuruz. Ölüme inandığımızı teyit etmiş oluruz. Bakara suresinin 156 ayeti ile tasavvufta kullanılan Hay’dan gelen Huya gider sözcüğünün bire bir örtüştüğünü görürüz.
Bu yazı ile ilgili konuya vakıf olanların yapacağı eleştiriyi saygı ile karşılayacağımı belirtir, selamların en güzeli olan ilahi selamla herkesi selamlıyorum.

Dursun BULUT tarafından yazıldı