DURSUN BULUT

GİZLİ EĞİTİM

İnsanlık var olalı günün şartlarına göre; savaşlardan, toplumsal hadiselerden, doğa olaylarından ve aile içerisinde yaşananlardan yani birçok yoldan farkında olmadan olumlu ya da olumsuz olarak eğitilmiştir.
Yaşadığımız son yüzyıllarda gizli eğitim psikolojik savaş olarak da kullanılmış. Toplumlara bu şekilde yön vermeye çalışmışlar. Bunun için medya, müzik, moda, sokaklar, vitrinler ve her türlü sanatsal faaliyetler ve siyasal çalkantılar birer araç olarak kullanılmıştır.
Bazen karşıt siyasi gurupları, terörist faaliyetleri, cemaatler arasındaki farklılıkları, toplumları birbirinden ayrıştırıp karşı karşıya getirmek için kullanıyorlar. Bunun örneklerini bilmeyenimiz yoktur. Bunların hepsi belli amaçlara yönelik gizli eğitim metotları olarak kullanılmıştır. Bazen amaçlarına ulaşmışlar, bazen de ulaşamamışlar. Bu metotları siyaset ve para babaları birbirleriyle paslaşarak kullanmışlardır.
Birilerinin birilerine baskı kurabilmesi veya yön verebilmesi için, gizli eğitimi bilerek devreye koymuşlardır. Bu yolla üstün veya güçlü olduklarını kabul ettirmeye çalışıyorlar. Doğruları tartışmaya açarak, doğrulara farklı anlamlar yüklemeye gayret gösteriyorlar. Bazen de farkında olmadan iyi veya kötü şekilde birileri birilerini eğitmiştir ve ne eğiten ne de eğitilen bunun farkına varmamıştır.
 Reklâm yolu ile tüketime yönlendiriliyoruz. Bir yıl önce beğendiklerimizi, bir yıl sonra beğenmez hale geliyoruz. Olayları başkalarının şablonuna göre değerlendirebiliyoruz. Burnumuz koklatılan kokulara, kulağımız çıkartılan seslere, gözümüz gösterilen objelere dilimiz tattırılan tatlara zamanla alıştığı gibi düşüncelerimiz ve fikirlerimiz de bize dayatılan fikirlere ve düşüncelere alıştırılıyor.
Askeri savaşlar hiçbir zaman istenilen sonucu vermemiştir. Aksine saldırıya uğrayanlar daha da kenetlenmişlerdir –Japonya da olduğu gibi-. En etkili sonuç “gizli eğitim” yolu ile yapılan savaşlardır. Dünya da küreselleşme fikrinin saçmalığı gibi
***.
Bir anne veya baba düşünelim. Farkında olmadan çocuğuna iyi veya kötü örnek olmuştur. Çocukta bundan etkilenerek olumlu ya da olumsuz olarak eğitim almıştır. Yine bir ülke düşünelim. O ülkeyi yönetenler, halkına umut veya umutsuzluk vererek insanların düşünce sistemi üzerinde etki gösterebiliyorlar.
Özellikle bizim ülkemizde, bütün hadiselerin arkasında dış güçler olduğunu düşünürüz. Ne yaparsak yapalım olayları başkalarının yönlendirdiğine inandığımız için umutsuzluğa düşeriz. Hiç kendimizde de hata ve kusur bulmayız. Daima umutsuzluk içerisinde oluruz. Neden mi? Çünkü böyle gizli bir eğitim sonucunda, bilinçaltında olumsuz düşüncelerimiz oluşturulmuştur. Aslında eğitim seviyesi düşük olanlar daha çok umutsuzluğa kapılırlar.
“Her şeyi gizli güçler yönetir.” İnancı hâkim olunca insanlarda, ister istemez tepkisiz ve umursamaz toplum oluyoruz. Çevremize ve çocuklarımıza nasıl olumlu gizli eğitim verebilmenin yollarını aramalıyız. Olumsuz gizli eğitimi, olumlu gizli eğitime çevirebilirsek çok farklı yerlere gelebileceğimize inanıyorum. Bunun için bananecilikten sıyrılarak,  üzerimize düşeni yapmalıyız.

Dursun BULUT tarafından yazıldı