DURSUN BULUT

BARIŞ MANÇO VE CEM KARACA’YLA SAĞCILIK-SOLCULUK

Dursun BULUT

1970’li yılları iyi hatırlayanlardanım. O zamanlardaki siyasi bölünüş, sanata da yansımıştı. Cem Karaca solcuların; Barış Manço ise sağ görüşlülerin sanatçısıydı. Hayranları, onların saç sakal ve kıyafetlerinden etkilenirlerdi. Şarkılarından ise hakeza.
Cem Karaca’nın bayan vokalisti olduğunu hiç hatırlamıyorum. Şarkıları her zaman mesajlarla doluydu. Fötr şapkası ve bıyıkları kimliği sayılırdı. Rakıya olan düşkünlüğü eserlerine de yansımıştı. Yani tam bir solcu gibi olmalıydı. Bunu kendisi mi yoksa hayranları mı istiyordu? Doğrusu ben de bilmiyorum.
Barış Manço ise karşı cephede farklı çizgide bulunuyordu. Onun hayranları ise giyindiği kaftanından, asma bıyıkları ve meşhur yüzüklerinden etkileniyor olmalıdırlar ki, dinlediklerinde milliyetçilik duyguları kabarıyordu. Uymayan bir şey vardı ki muhafazakârların sanatçısı olan Barış Manço’nun, Cem Karaca’nın aksine bayan vokalisti vardı.
Gerçekten değerli bu iki sanatçının biri sağcı biri solcu muydu? Yoksa ikisi sağcı veya ikisi de solcu muydu? Veya birileri birine sağcılık birine solculuk görevi mi vermişti? Bunu da bilmiyorum. Tek bildiğim sanatlarının birisi sağa diğeri sola, yani birbirine karşı oldukları hayranlarından belli oluyordu. Tabiri caiz ise her şey, “filler tepişir, çimenler ezilir” sözüne uygundu.
Gün oldu devran döndü. Sağcılığın ve solculuğun üzerine birileri kalın bir çizgi çizdi. Bu değerli sanatçılarımız, sanatlarını icra etmeye devam ettiler. Cem Karaca’nın “Allah-u Yar” adlı eseri, muhafazakâr insanlar tarafından çok beğenildi. Dinleyenlerinin ilahi duygularının inkişaf etmesine vesile olmuştur.
Cem Karaca’nın cenaze törenini televizyondan izlemiştim. Muhabirler, törene katılan yaşlı bir İstanbul hanımefendisine şu soruyu sorarlar: “Efendim, sizi bu yaşta buraya getiren neydi?” Tesettürü ile bütünleşen yaşlı teyze bastonuna yaslanarak şu cevabı verir: “Allah-u Yar eserini hatırlatarak, Allah’ı yar olarak bilen bir insanın cenazesine gelmeyeyim mi?”
Muhafazakâr olarak da bilinen Barış Manço’nun ölümü ise, birçok dedikoduya sebep oldu. Doğruyu Allah bilir.
Sağcılık ve solculuk, insanlık belasıdır. Bölücülükten başka bir şey değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sonuçta ortaya çıkan gerçek,“filler tepiştikçe, çimenlerin ezildiğiydi”… Var olan hak ve batıldır. Batıl, sağcılık ve solculuğun; Türkçülük ve Kürtçülük gibi ayrımcılıkların içinde saklıdır.
Barış Manço ve Cem Karaca’ya bu vesile ile Allah’tan rahmet diliyorum.

Dursun BULUT tarafından yazıldı