YAZAN İLKAY TÜRK

KIRIM -  YALTA İZLENİMLERİ

Yazan İlkay TÜRK

Çocukluğumda, Karadeniz’e bakar, denizin ötesinde, karşı yakada acaba kimler yaşar diye, hep merak ederdim. 2008 Haziranında sorularımın yanıtını buldum. Ukrayna adında bir ülkenin Kırım bölgesi varmış. Ukrayna, 603 700 km² yüzölçümlü, 46 milyon nüfuslu bir ülke olup, başkenti Kiev’dir. Karadeniz Havzasında komşu sayılabilecek, sanayi altyapısı olan, tarımda büyük miktarda üretim ve ihracat yapan bir ülke. Biz, onu tarih kitaplarından, Eski Kırım Hanlığı olarak hatırlarız. Kırım Hanlığı, Altınordu Devletinin yıkılmasıyla ortaya çıkan üç devletten biri olarak 15. ve 18. yy. arasında, Osmanlı İmparatorluğuna bağlı özerk bir ülke olarak yaşamış, 1783 de Rus işgaline uğramış ve Sovyet bloğunun dağılmasıyla tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur.

Kırım, Kırım deniziyle Azak denizi arasında, Kuzeyin soğuk rüzgârlarından dağlarla korunmuş, ılıman iklimli, yeşil bitki örtüsüyle kaplı, yalçın falez sahiliyle yaşanası bir diyar. Türkiye’nin turizm başkenti Antalya ne ise Ukrayna’nın Yalta’sı da odur.

Topografyanın da zorlamasıyla virajlı, her iki tarafında selvi ağaçları olan şehirlerarası yollar, asfaltla kaplıdır. Yollar bizdeki gibi denize girmiyor, 250 m kotlarında sahile paralel; gidenlere panoramik seyir keyfi yaşatıyor.

Ayrıca 8-10 km aralıklarla, sırtlarda otomobille bile durup dinlenmek için, sahil manzaralı seyir teraslar yapılmış. Çok güzel turistik tesisler ve soğan kubbeli mabetler mevcut. Ukrayna kabul ettiği din bakımından Ortodoks bir ülke, ancak azınlık durumunda Müslüman Kırım Tatarları da bulunmakta. Öyle ki Yalta’da cuma namazı kılacak cami bile bulduk. Bursalı bir imam bize cuma namazı kıldırdı.

2. Dünya savaşının önemli kararları, Yalta’da, Livadiye Sarayında alınmış. İngiltere başbakanı Churchill, ABD başkanı Roosevelt ve Sovyet lideri Stalin burada toplantı yapmışlar.

Gezimizin üçüncü gününde türkülere konu olmuş, Sivastopol şehrine gittik. 1853-1856 Kırım Harbinin geçtiği arazide dolaştık, Türk şehitliğini ziyaret ettik. Rusya donanmasının önemli bir kısmının, Kırımdan kiralanmış bir limanda demirlemiş olduğunu gördük. Sonra, Panorama müzesine gittik. 14 m yüksekliğinde 115 m genişliğinde silindirik bir tablo düşünün, siz onun ortalarında bir yerde platform üzerinden bakıyorsunuz. Tablo savaşın çeşitli safhalarını betimliyor. On dokuz ressam tarafından yapılmış. Bu eserde 3000 asker figürü resmedilmiş; onu seyrederken sanki Kırım Harbini tekrar yaşıyorsunuz.

Her güzel gezinin bir sonu olduğu gibi, Simperefol havaalanından Donbas Hava Yollarının tarifeli uçağıyla, ülkemize döndük. Aklımızda kalan güzel anılar, elimizde kalan bolca fotoğraf ve biraz da Grivni ( Ukrayna parası), hepsi bu kadardı… Günümüzden 700 yıl önce Venedik’ten yola çıkan Marco Polo 2,5 yılda Çin’e gidip 6 yıl kalıp dönmüş. Gözümüzün gördüğü denizin sonuna gidip dönmek aslında çok büyük macera değilse bile, yine de o toprakları gezip görmek oldukça keyif vericiydi.

*İlkay TÜRK: (Makine Mühendisi) 26 yıl DSİ Trabzon Bölge Müdürlüğünde görev yaptı. Şimdilerde emekliliğin tadını çıkarıyor.