LİVERA TARİHİNDEKİ ELDE BULUNAN VERİLER VE YORUMLARI

Murteza BAŞLAR

1-Livera şehrinin ilk yerleşime açılması tam olarak bilinmemekle birlikte, batıda bulunan iki kalenin işlevi, şehri korumaya ve haberleşmeye yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Bu kalelerle koruma, kollama ve haberleşme yapılıyorsa asker özellikleri olan bir birimin zamanının şartlarına göre donatılmış Liveraya özgü bir ordunun var olduğunu söyleyebiliriz.
2-Kalelerin araziye ve zamanın patika yollarına hakim yerlerde,  ateş ve dumanın haberleşme yöntemleri kullanılmaya müsait olduğundan,*LİVERA TARİHİNİN*dumanlarla haberleşme yöntemlerinin kullanıldığı çağlara kadar eski olduğu söylenebilir.
3-Bizim tarlanın ortasından köyün su boruları kanalı açılırken kanalda kiremit maddesinden yapılmış su borularına rastlandı (isteyenler açıp görebilir) zamanın bu şekilde bir su şebekesi, DAKONUN SOKAĞINDAKİ kaldırımlar, PAPAZIN EVİNDEKİ (Hacıkerim amcanın evi) kurşundan yapılmış su tesisatı, Ogenelinin sırtından başlayıp Kambatın kahvesine kadar olan sırtta, Yeni okulun sırtında, Küçük Liveranın eski camisinin sırtında, Karamustafanın Ahmetin evinin bulunduğu sırttaki kilise kalıntıları göz önüne alınırsa,
     a-Bu kiliselerin ve burada öğretilenlerin çok kıymetli olduğunu, heyelanlara ve başka türlü tehlikelere karşı güvenlik tedbirleri olarak şehirdeki arazinin sırt ve tepelerine yapıldıklarını söyleyebiliriz.
     b-Bu kiliseleri ve binaları yapan MİMARLARIN-USTALARIN, Liveranın SUMAHA DAĞINDAN koparak bir heyelan sonucu oluştuğunu ve bu heyelan bilgisinin zamanın Liveralı bilim adamları tarafından bilindiğini düşünmeliyiz.
      c-Karadeniz bölgesinin coğrafi oluşumunun tarihi, bu günün bilim adamları tarafından araştırılıp bulunduğunda Liveranın kuruluş tarihinin bu heyelanlardan daha önce olduğunu söyleyebiliriz.
      ç-Kiliselerin kimilerine göre 18, kimilerine göre 36 veya 50 küsur tane olduğundan ve Liveranın ihtiyacından çok fazla mezun vereceğinden Liveranın dışındaki yerleşimlere de bilim adamı yetiştirdiğini söylemek zorundayız. Yani Livera zamanının bilim ve inanç merkezidir. Liveralılar için bilim öğrenmek bir meslek ve geçim kaynağıdır.
       d-Zamanında böyle bir yerleşim merkezi, çevresini yöneten bir yönetim merkezi olmalıdır. Buralarda şehir devletlerindeki surlar da olmadığına göre, Liveranın tarihi, surlarla çevrili şehir devletlerinden öncesine uzanmakta olduğu söylenebilir.
       e-Böyle önemli bir şehrin önemli ve akıllı  insanları olacağından, eğer sivri sineklerin nesli o zamanlarda varsa ki vardı. Yazın sinekten korunmak veya otlaklar için, Livera yaylalarının da ta başından beri yerleşime açılmış olması gerekirdi. Sumaha dağının tepesindeki, kırmızı taşlardan yapılmış taş evler bu yayla evleri olabilir. (Dedemin yaylası ve eski yangın kulesinin etrafındaki evlerden ve diğer yaylaların evlerinden  bahsediyorum.) Yani Livera yaylalarının da Livera tarihi kadar eski olması gerektiğini söyleyebiliriz.
4-Bütün bu veri ve yorumlarımdan sonra, ben diyorum ki, TARİHİ, MİMARİ, BİLİM VE DİN DOKUSU ve KÜLTÜRÜ BU KADAR ZENGİN VE ESKİLERE DAYANAN BU ŞEHRİN BİR DE **ETKİLEDİĞİ ve HAKİM OLDUĞU ALANI YÖNETEN ÇEVRESİNE HAKİM BİR YÖNETİCİSİ-KRALI OLMASI LAZIMDIR**.Belki de deniz taşımacılığı başlamadan önceki tarihlerde Livera, TRABZON VE ÇEVRESİNİN yönetim merkezi idi, diye düşünüyorum. Nitekim Osmanlı valileri de LİVERA KIZLARINDAN EŞ SEÇMİŞLERDİR. Demek oluyor ki bir ihtimal LİVERA kuruluşundan beri Trabzon ve çevresinin **bilim-medeniyet-kültür ve yönetim merkezi olmuştur.**Çünkü kültürlerin ve medeniyetlerin doğal yollarla veya zorla olsa bile asimilasyonu **ON BİNLERCE YIL**sürebilmektedir.
Sonuç olarak demek istiyorum ki; Livera tarihi benim gibi insanlar tarafından değil gerçek * BİLİM ADAMLARI TARAFINDAN *çok iyi araştırılıp incelenmeli ve sonuçları bölgemizin tarihine ışık tutmalıdır.
Sayın Liveralı komşular TURİZM BAKANLIĞIMIZIN 2011 YILINDA İLİMİZ *TRABZON* İÇİN HAZIRLADIĞI **KÜLTÜREL VE TARİHİ DOKULARIN** ARAŞTIRILDIĞI BİR ÇALIŞMA RAPORU OLDUĞUNU ÖĞRENDİM. İnşallah bu rapora ilave bir katkım olur. Gelecek senelerdeki raporları için. Ben sadece bilebildiğim verilerle ve onları değerlendirerek ve yorumlayarak, köyümüz **LİVERA ŞEHRİ** tarihinin anlaşılmasına katkım olsun istedim. Eğer olabildiysem mutlu olurum.
SAĞLIK VE ESENLİKLERLE KALINIZ.

17.Eylül.2011
Şirintepe Mah.