MURTEZA BAŞLAR

KÖY DERNEĞİ, MUHTARLIK VE TÜRKİYE’DEKİ İLETİŞİM PROBLEMLERİ ÜZERİNE

Murteza BAŞLAR

KURUM OLARAK, KÖY DERNEĞİ VE TÜRKİYE

Kurumların olmazsa olmaz işleyiş kurallarını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Bir defa daha benim doğru bulduğum bu kuralları belirtme ve hatırlatma ihtiyacını duyuyorum.
                    1-Kurumların kuruluş amaçları tek ve net açıklanmalı, açıklanmayan işlevler kurum yönetimi tarafından yapılmamalıdır,
                    2-Kurumlar, içindeki asi ve devrimci-darbeci olmayan bütün farklılıkları barındırabilmelidir [çünkü kuruma asi, devrimci-darbeci kişi ve guruplar {gurubun içinde barınıp aynı zamanda gurubun varlığını yok etmeyi  hedef aldıkları için ve bu guruplar gerektiğinde, kendileri yahut ta kendilerine bağladıkları gizli  oluşumlarla, zor kullanmayı yöntem olarak benimsedikleri için ve  onların, derneğin demokratik yapısını kullanarak güçlendikleri için, tespit edilen bu zararlı kişi ve guruplara dernek ve devlet içinde yaşama ve barınma hakkı tanınmamalıdır. } Örnek: Köy sitesinde görüş bildirip yazı yazanların altı karıştırılınca, kendi sitelerinde ortaya, kurtuluş savaşında Topal Osman’a karşı savaşan ** rum gerillaların reklamı ** çıkıyorsa.--AYŞEGÜL BOLİVAR -- gibi, okuyucunun uyanık durup önlemlerini alması, eleştirel anlamda belirtebilmelidir. Bu gün demokratik anlamda gelişmelerine  göz yumulan kişi ve gurupların aynı zamanda kendilerine bağlı olan reklamını yaptıkları {illegal} gizli gerilla ve  silahlı zor guruplarını da besledikleri unutulmamalıdır.
                   3-Kişi kendi ismiyle kimliğiyle tanınmalı ve tanımlanmalıdır. Kişileri başka kişilerle eşleştirme yapılmamalıdır. Yani kişilerin, her türlü, ekonomik, sosyal, özlük ve benzeri kişilik hakları ancak kendi isimleriyle korunabilir ve sağlanabilir kanısındayım.
                   4- Grubun, derneğin ve devletin demokratik ve insancıl işleyişinden  yararlanılarak var olan demokratik guruplar ve guruplardan gizli, silahlı güçler oluşturulmamalıdır. Örnek:1970 li yıllarda demokrasi içinde kabul edilen tkp, dhkd, ddkd, rizgari, ala rizgari ve benzeri guruplar, fraksiyonlar, kendi içlerinden ve kendilerine ve KGB'ye bağlı olarak, PKK'yı, TİKKO'yu, DEV-SOL'u , dhkp-c,  KCK'yı  ve diğer silahlı teşkilatları --ATBAŞI--örgütlemişleridir. Demokrasi kisvesi altında görünen bu siyasi gurupların ** asıl amacının ** geçmişte görüldüğü gibi OLABİLDİĞİ KADAR VAR OLAN DEMOKRASİYİ  GELİŞTİRMEK DEĞİL, ORTADAN KALDIRMAK OLDUĞU ASLA VE ASLA UNUTLMAMALIDIR.
                   5- Biraz daha özele gelip köye baktığımızda:
                            a-Sayın ALAATTİN BAŞKANIN bir şekilde bıktırılıp başkanlığı bıraktırıldıktan sonra {BENİM YORUMUM BÖYLEDİR} dernekte huzur kalmamıştır. Daha sonra ki yönetimlerin özellikleri bir siyasi akımla beraber anılmıştır. NEDEN? BUNA HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR, OLMAMALIDIR. Yönetime gelen kişi veya guruplar siyasi gömleğini çıkarıp **LİVERANIN** gömleğini giymek zorundadır.
                            b- Dernek işleriyle muhtarlık işleri bir birine karıştırılmıştır. NEDEN? Ramazan bayramında *gözüm! Kemal'ın* kahvesindeki toplantıda Sayın Başkan Muhittin YILDIRIM’ın yaptığı konuşmaların özetinden ben bunu çıkardım-anladım ve orada da söyledim.
                            c- Neden? ** dernek, dernek işiyle,** muhtar muhtarlık işiyle,** site kendi işiyle ** uğraşmaz
Kurumların yöneticiliği, Sayın Başbakanın deyimiyle HİZMETKARLIK yeridir. Yönetimler ve yöneticiler  ** DERNEĞİN EFENDİSİ DEĞİL HİZMETKARI OLARAK GÖREBİLECEK YÜCELİĞE ERİŞMİŞ OLANLARDAN SEÇİLEBİLMELİDİR.**
                            ç-Dernek yönetimi ve üyeler dernek işlerinde açık ve şeffaf olabilmelidir.
                            d-İnsan düzelince her şey düzelir derler ya doğrudur. İnsan sizsiniz bizleriz düzelin artık-düzelelim artık. Yapacak olduğumuz **HASET--GURUR-KİBİR-KISKANÇLIK ve ÖTEKİLEŞTİRMEYİ **bırakmaktır. Çok mu zordur.?
                            e- Kararlarımızı neden çoğunluk gücüyle alamıyoruz? Neden? Çoğunluğun kararına uyum sağlayamıyoruz?
                            f- İş bölümü yapmak çok mu zordur? Herkesin kendi işine bakması, köyün diğer kişi ve gurupları ile ilkeli bir işbirliği yapması çok mu zordur? Herkesin bir birine hal hatır sorması, bir alo demesi, çok mu zordur? Bunun için önümüzdeki engel nedir?
                            g-Kemal'ın kahvesinde bir araya gelebiliyorsun da, dernek lokalinde niçin bir araya gelemiyorsun derdin nedir? .Hiç düşündün mü?
                            h- Site ve  derneğin çalışmalarından çok kişi memnundur. Yazıları-haberleri okuyunca - köy resimlerini görünce her kes memnun ve mutlu oluyor. Olmuyor mu?
                            ı-Herkesi kendin gibi yapmak niye, senden bir tane var zaten. Bırak da yanındakiler başkası olsun.  Çok mu zordur. Böyle olmak.
                            i- Eğer ekonomik işlerle uğraşmak isteyenler varsa ki, olabilir, onlar da vakıf kursun. Kooperatif kursun. Dernekle ekonomik kalkınma olmaz. Dernekteki siyasetle de iktidara da gelinmez. DERNEKLERLE KUCAKLAŞMA OLUR. DAYANIŞMA OLUR. horon olur, geyik hikayeleri olur, KÜLTÜRÜNÜ  {herkesin rahat ve mutlu yaşadığı iklimdir,-kültür-}  koruma ve geliştirme olur.
                                    Sevgili ve saygıdeğer komşular,  saat sabahın altısı, günlerden {2-Aralık - Cuma} Mavi Karadeniz’de belle bellemelerini dinliyorum.-İçimden gelenleri olduğu gibi sansürsüz yazdım.-çirkini alır mıyım çıktı. AYRANIM BUDUR YARISI SUDUR. Kızan kızsın istediği kadar. Söven sövsün umurunda değil. Bir fıkrayla bitireyim;
                                    Zamanın birinde ve  köyün birine elektrik gelmeden önce,  vadinin içindeki suyun kenarında  bir değirmen ve değirmenin de topal bir sahibi varmış. Topal değirmencinin bekarlık canına tak etmiş ki evleneceği tutmuş. Hali vakti iyi değirmen harıl harıl çalışıyor. Gencecik, alımlımı alımlı bir fidan almış kendine. Hoş sohbet uyumlu kendisi memnun, müşteri memnun herkes memnun karıdan. Zamanla köye elektrik gelmiş ve köylünün biri, köyün ortasına elektrikle işleyen bir un değirmeni kurmuş. Dere kenarındaki topal değirmencinin işleri kesatlamış, zamanla da iflas etmiş. Güzel fidan yavaş yavaş diken olmaya başlamış, geçinilemez duruma gelmiş. Yalvarmış fidanına gitme kal gelip geçicidir her şey,--bu günün varı,  yarın yok , --bu günün yoku yarın var olur aldanma, bırakma  gibi. Olmamış, yürümemiş. Boşanmışlar, herkes kendi yoluna demişler. Topal değirmencinin kalbinin yarısı yok oluvermiş acı çekmiş çok, çok, çok acı. Bu sefer kendisi de hazır un alıp satmaya başlamış. Hazır un buğdayla uğraşmaktan daha hesaplı ve zahmetsiz  için her halde köylüler buğday yetiştirmektense hazır un almaya başlamışlar. Topal değirmencinin işi çok büyümüş, kazada,  şehirde daha sonra da Allah yürü kulum demiş ya İstanbul'da işyeri açmış, İstanbul'a yerleşmiş villalar yaptırmış, evlenmiş. Her şeyiyle rahat, huzurlu bir hayata başlamış. Zaman zaman kalbinin kırığını da hatırlar olmuş. Gelip geçici olaraktan.
                                     Bir gün topal değirmenci sabah namazından sonra,  sabahın köründe aşhanede oturup çayını yudumlarken balkon tarafından bir ses duymuş.**elek satarım, kalbur satarım-elek satarım kalbur satarım **diye. Sesi tanır gibi olmuş. Kalbi kırıldığı yerden de yarası hafif hafif sızlayıvermiş. Bir bakayım demiş balkondan. Balkona çıkmış. Ne görmüş dersiniz? Bağıran eski fidanı, yaşlanmış, güzelliğinden eser kalmamış. Alımı çalımı kalmamış. Elek satarım-kalbur satarım. Bağıran o. Elekçi ver bir elek diye bağırmış balkondan aşağıya. Kendini tanıtmadan. Yaklaşınca elekçi, bakmış ki Topal Değirmenci essahtan eski karısı. Gene kendisini tanıtmadan ona demiş ki ** GÜVENURSAN GUZELLUĞUNE / SİÇAR ÇARKUNA FELEK, TAKTUM SENİ ŞEYUME/ İSTER KALBUR SAT İSTER ELEK.**
           NOT: Bu hikaye çok eskilerden bir zamanda, Şerafettin’in kahvesinin önünde otururken Liveralı kocaman atalardan dinlenmiştir. Sahibi yoksa Livera kültürel değeridir. Ve anonimdir. Hoşça kalın dostça kalın, bütün sıcak soba yanları sizin olsun.