DOĞADA VE TOPLUMDA, FİZİKSEL, BEDENSEL,RUHSAL,DÜŞÜNSEL YANİ BÜTÜN YÖNLERİMİZLE BİRBİRİMİZDEN    FARKLIYIZ!

Dünyaki gelmiş geçmiş dinler ve bilim alanları, bu gerçeği kabul etmiştir.
                          O halde, insanlar olarak birlikte yaşamak zorunda olduğumuz gerçeğini gördüğümüzde,nasıl olacak ta huzur içerisinde, birlikte üreterek ve tüketerek, yaşamayı becereceğiz? Demekki birlikte yaşamanın önceden belirlenmiş kuralları olması gerekir.Bu kurallara demokrasinin asgari kuralları deyebiliriz.
                          Bana göre,hepinizin de bilebileceği gibi,huzur içerisinde yaşamak istiyorsak:
                       1-  Milli bütünlük içerisindeki farklılıklarımızı yok etmeye ve yok saymaya çalışmayacağız.Aksi halde yaşadığımız  toplumun dengesini kendi elimizle bozarız.
                      2- Eğer bir dernek veya başka bir teşkilat içerisindeysek,aldığımız veya alacak olduğumuz kararları üyelerimizle zamanında paylaşmalı,tartışmalı ve istişarelerde bulunmalıyız.
                       3-Bütün bunlar yapılsa bile ve ezici çoğunluğumuz olsa bile, herhangi bir farklılığın - VARLIĞINI- TARTIŞMAYA AÇMAMALI VE ONU YOK SAYMAMALIYIZ.
                       4-Yönetimimizin ve özellikle genel kurulumuzun kararlarına, gücümüz oranında testeklemeli ve katkıda bulunmalıyız.
                       5-Ne kadar önemsersek önemseyelim, farklılıklaramızın birbirlerine göre üstünlüğünü kabul etmemeliyiz.
                       6-Tartışmalarımızı,kişiler ve kişilikler üzerinden değilde ilkeler üzerinden yapmalıyız.
                       7-Konuşma ve ilişkilerimizde dayatmacı-baskıcı-itici-ötekileştirici ve dışlayıcı olmamalıyız.Çünkü;ikna olmak beynin içerisinde ceryan eden, yorum ve foksiyonlar sonucu oluşur.Kafaya, ne kadar değnek vurursan vur,herkes anlayabileceği kadar anlar.Bunun dışındaki çabalar boşunadır.Dışladığınız insanlar varsa bir gün,onlarında sizi dışlayabileceğini unutmamalısınız.
                        8-Herkes birbirlerini aynı derecede sevmek zorunda değildir,ancak;herkes birbirinin varlığını kabul etmek ve ona saygı duymak zorunda olmalıdır.
                        9-Demokrasi bilincinin ve kültürünün gelişmesi büyük bir süreç ve caba ister.Aklı selim ve erdemli insanlar bu gelişmenin farkında olmalıdırlar.
                        10-Elimizde olmayan nedenlerle, ötekileştirdiğimiz komşularımıza karşı ön yargılarımızı asgariye indirebilmeliyiz.
                              Bu yazdıklarımı hepiniz biliyorsunuzdur.Bir daha tekrar olduğunu sayın ve mutlaka eklenecek daha birçok şey vardır.Onlarıda siz ekleyiniz lütfen.
                             Denilebilir ki bütün bunların yanında gelişme nasıl olacak?Gelişmeler bana göre teknoloji ve altyapı sorunudur.Örneğin:köyümüzde taşımacılık at ve eşeklerle yapılıyordu teknoloji yurttaşlara ulaşabilecek kadar gelişince ve yollar yapılınca taşımacılık arabalarla yapılıyor.Köydeki at ve eşeklere de ihtiyaç kalmamış olup nesilleri tükenmiştir artık.Sağlık ve esenliklerle kalınız.

Yazan Murteza BAŞLAR