MURTEZA BAŞLAR

NEDEN  UĞRAŞIYORUZ? SIKINTILARIMIZIN  NEDENLERİ  NELERDİR?
BÜTÜN BUNLARA  DEĞER Mİ?

Murteza BAŞLAR

Herkesin bildiği gibi  köyümüzde 40- 50 yıldan beri  çeşitli dernekler kulmuş olup, bunların bir kısmı  kalıcı işler yaptığı için  hala  eserleriyle  yaşamaktadırlar. Diğer bir kısmı da geçmiş zaman içerisinde o şartların gereği olarak kurulmuş olup,  kuruluş şartları ortadan kalkınca dernekler de yok olmuştur. Örneğin Yazlık Köyü Yol Yaptırma ve  Güzelleştirme  Derneğinin kendisi yoktur amma eserleriyle  yaşamaktadır. Köyün bir çok yolu babalarımız tarafından  o  dernekte örgütlenilerek  başarılmıştır..Diğer ideolojik  temel üzerine kurulan  teşkilatlar  yok olmuştur.  Demek ki bir ihtiyacı karşılamak için kurulan dernekler  kalıcı işler yaptığı için  kendileri veya eserleriyle süreklilik gösterebiliyorlar.
***
Köydeki  komşuların  bütünleşme konusunda bazı sorunları olduğunu gördüm. Bugünkü derneğe ne kadar ihtiyaç olduğu; Lütfü Beyin, Embiya Beyin, Naci Beyin, Nazım Beyin ve Mehmet Uzun  Beyin  son yazıları okunduğunda  tekraren anlaşılabilir. Buna  rağmen  zaman zaman  işbirliği ve bütünleşme konularında  problemler yaşadığımız da bir gerçektir. Bana göre işler yapılırken:
1-Bir kişinin yapabileceği işlerde,  iş bir kişiliktir ve hayır ve sevabı işi yapana ait olmalıdır. Başarısından dolayı kutlanmalı ve onore  edilmelidir. Mesela güzel bir resim çeken kişi gibi.
2-Bazı işleri  bir kişiyle başarabilmenin imkanı yoktur. Onlar ancak ve ancak guruplarla yapılabilir. Gurubun amacından faydası olan kişiler guruba katılıp beraber çalışır. Guruba katılmayı isteyen kişiler  kişisel mintanlarının üzerine  gurubun  mintanını giymek zorundadır. Gurup  amacına varana kadar veya kendisi  kararından vazgeçene kadar  gurup  amaçlarını  kendi çıkarlarından  konuşulduğu gibi  ve kadar  önde tutabilmelidir.
3-Köyün  işleri söz konusu  olduğunda  nasıl konuşulup kara varıldıysa o şekilde, bireysel ve gurupsal gömleğinin üzerine kişi ve gurup farklılıklarını koruyarak, köyün mintanını  giyebilmelidir. Böyle durumlarda başarı  ve başarısızlık işbirliği yapan   herkesindir. Eser herkesindir.
4-Bir konu daha var, hepimiz biliyoruz ki, kişiler ve guruplar mutlaka birbirlerinden farklıdırlar. Ve  farklılıklarımız  bizi  tanımlayan özelliklerimizdir. Hepimiz onlarla tanınır ve tanımlanırız. Özetle:  Hiç birimiz farklılıklarımızdan vazgeçemeyiz, aksi halde kendimizi inkar etmiş oluruz. Hiç kimse de, kişileri bu konuda kendisini inkar etmeye  zorlayamaz. Biz ancak  farklılıklarımızla bir bütün oluşturabiliriz.
***
Köyün içindeki herhangi bir ideolojik, varsa bölgesel veya her hangi bir farklı kişi  veya gurubu yok sayıp varlığına tavır konulduğunda, bütünlüğün kendisi de yok oluyor. Sanıyorum tavır konulan kişi veya guruptan sonraki süreçlerde diğer herkesin düşündüğü, kendisine sıranın ne zaman  geleceğidir. Herhangi bir farklılığa tavır konulduğunda, bütün farklılıkların güven ortamı dolayısıyla, bütünün tamamının güvenliği yok edilmektedir, diye düşünüyorum.
Dernek tüzüğüne, bütün farklılıkların korunması, kendilerini geliştirmelerine dair bir madde konulursa, derneğin bütünlüğünün korunması konusunda önemli bir adım atılmış olunur kanısındayım.
***
Meramımı anlatabildim mi? Bilemem. Son üç-dört aydır derneğimizde yaşanan olumsuzlukları ben böyle değerlendiriyorum.
Bütün  bunlarla birlikte, derneğimizin beyin takımı toparlanıp bütünleşmiştir. Artık sıra  hepimizdedir. Bir derneğin kalıcı olarak kurumlaşabilmesi ve güçlenebilmesi için  nelerin  lazım geldiğini  hepimiz  biliyoruz. H A Y D E N  İ Ş  B A Ş I N A  D E Y E L İ M  M İ?
Bana göre yapacak olduğumuz çalışmalar her şeye değecektir.
***
Sağlık ve esenliklerle kalınız.

Murteza BAŞLAR: 1951 yılında Maçka-Yazlık Köyü’nde doğdu. İlkokulu  Yazlık Köyü İlkokulunda, ortaokulu Maçka Ortaokulunda, öğretmen okulunu ise, Trabzon Erkek Öğretmen Okulunda ve  Yavuz Selim Öğretmen Okulunda 1970 yılında tamamladı. Sırasıyla Trabzon, Bolu ve Antalya'da 25 yıl 19 gün sürekli çalışarak 17 Kasım 1995 tarihinde emekli oldu. Halen Antalya'da yaşamakta olan Murteza BAŞLAR, evli ve biri erkek ikisi kız, üç çocuk babası.