YAŞAM  SÜRECİNDE  ÇOCUKLAR  VE  EBEVEYİNLER

Çocuklar, bütün canlılar gibi  ruhsal  ve davranışlar yönünden  doğarken tertemiz doğarlar. Hatta  İslam dini  çocukları reşit olana kadar  günahlardan sorumsuz kabul eder. Biz ebeveyinler , tabiat olayları, basın-yayın, geleneklerimiz, kültürel mirasımız, dinler gibi   çevresel etkilerle  çocuklarımıza  doğru davranışlar  öğretmeye çalışırken, çeşitli ön yargılarımızla, problemleri çözmedeki  eksiklerimizle  belki çaresizliklerimizle  çocuklarımıza  hep beraber, kötü davranışları da öğreten biz ebeveyinleriz.
Her nedense  çocuklarımızın  kabul gören, doğru, bize göre karlı, davranışlarını  göklere çıkarırken, kabul görmeyen  karsız davranışlarınışlarıyla birlikte  kendilerini de  yerin dibine  batırırız. Çoğu zaman çocuklarımızın  yaptıkları  kötü davranışları  onlara kimlerin öğrettiğini sorgulamayız. Çocukların  temel kişiliklerinin  oluştuğu  üç-beş  yaşlarında  onların yanında kimlerin  olduğunu  sorgulamayız. Amma  bütün ebeveyinler  istisnasız ve her zaman  çocuklarının  kendi değerlerine  göre  iyi, başarılı  ve benzeri konumda olmasını  ister. Çünkü; çocuklarımız  zaman zaman  kabul  etmese de onlar  bizim  parçalarımızdır. Çocuklarımızın  çocukları da onların  parçalarıdır. Onlar da onu kabul ederler. Sevgi  denilen  duygusal bağ  büyüklerden  küçüklere  doğru  akar. Sevginin  akış  yönü de  öyledir,yaratılıştan. Bizler de  babalarımıza  karşı  çocuklarımızın   bize  gösterdiği  davranışların  benzerlerini  göstermişizdir.
Bu  iki paragrafta  anlatmak istediklerimin  bilimsel  ispatı  yapılamaz  belkide.  Kendimce sosyolojik  bir  inceleme de okumadım.  Anlatmak istediğim: Çocuklarımızın  ve gençlerimizin  davranışlarından, onların  en  etkili  hayat  öğretmeni  olarak  bizler de  sorumluyuz. Onlar da  kendi çocuklarından sorumlu  olduğunu  şimdiden bilmelidir  ve  kendi  çocuklarına ona göre  davranmalıdırlar.
Gün geçtikçe   ilişkilerimiz  daha  gerçekçi, problemsiz  bir  alana  doğru  gittiğini  de  görüyoruz. Toplumumuzun  üretim ve paylaşım  ilişkileri, siyasi  ve  ekonomik  demokrasiye  doğru  daha fazla  yol aldıkça hep beraber geleceğimizde daha güzel günler görebilmemiz dileğiyle.