YAZARIMIZ NACİ KUZU

Yazan Naci KUZU

DERNEĞİMİZİN KURULUŞ SÜRECİ VE BU GÜNKÜ DURUMU

Değerli Liveralılar,

Bildiğiniz üzere derneğimiz İstanbul da yaşayan fedakâr köylülerimizin katkı ve çalışmalarıyla 1999 yılında kurularak faaliyetine başlamıştır. Kuruluşun ilk yıllarında derneğimiz birçok faaliyete imza atmıştır. Bunlardan bazılarını saymak gerekirse özellikle meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye önemli miktarda maddi yardımlar yapılmıştır. Ayrıca derneğimizin geçen bu süreler zarfında İstanbul da ve köyümüzde yaşayan maddi durumu iyi olmayan köylülerimize de yardımlarda bulunmuştur. Köyümüzün camilerine yollarına da yardımda bulunulmuş, yirminin üzerinde öğrenciye burs verilmiştir.

Değerli Liveralılar, bizlerin yönetimi devraldığımız 2012 yılı temmuz ayına kadar geçen zaman içerisinde eski yönetimler, zaman zaman İstanbul ilinde gece ve piknikler düzenlemiş ve derneğe önemli maddi katkı sağlamıştır. En son köyümüzde yapılan organizasyonlarda maddi kaynak sağlanmasa da köylülerimizin kaynaşması sağlanmıştır.
Fakat hepinizin malumudur ki derneğimize yeni yüzlerin kazandırılamaması ve oluşan rehavet dernek yönetimde aksamalar meydana getirmiş, görev alan arkadaşların tüm cabalarına rağmen yeterli destek ve birlik sağlanmamış, zaman içerisinde dernek kira ve diğer zorunlu giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.

Kısa olarak özetlediğimiz bu süreçte derneğimiz 2012 yılı ilk çeyreği sonunda yönetim kayyuma devretme kararı almak zorunda kalmıştır. Gelinen bu süreçte derneğimizin kira ve diğer ödemeleri yönetim kurulundan birkaç fedakâr arkadaşımızın üzerine kaldığını da belirtmek durumundayız.

Sonuçta kuruculardan birkaç arkadaş ve birkaç üye bir araya gelerek Maçka’mızın bu en büyük köyü olan Livera ve Liveralıların kurmuş olduğu derneğinin göz göre göre kapanmasına rıza göstermeyerek moda tabirle ellerini taşın altına koyma kararlılığını gösterdiler. Yaptığımız toplantılarda kurucularda ve üyelerden oluşan arkadaşlar aralarında para toplayarak birikmiş kira, elektrik, su, doğalgaz, vergi ve diğer borçlarını ödeyerek tekrar faaliyete geçirmeye karar verdiler. Bu harcamaların toplamı 10 bin lirayı aşmıştır.

Değerli Liveralılar,

Yaptığımız ilk olağanüstü toplantıda da yeni bir yönetim oluşturarak derneğimizi kurtarma adına devam kararı alındı, alındı ama kasamız bomboş aylık gider yukarıda belirttiğim kalemlerle 1500. Lirayı geçmekte, aidat geliri yok denecek seviyede ve bir karar vermek zorundayız. Ya dernek eski yerinde kalarak ve kira ödeyerek yoluna devam etmeye çalışacak veya yeni bir arayışa girerek sorunlara çare bulmaya çalışacak. Yaptığımız çalışma ve araştırmalarda şu an sahibi olduğumuz yeri almaya karar verdik. Düşündük 1500 TL havaya veriyoruz ve dedik ki. 1500 TL vermektense 1000 TL daha ilave edelim ve bir yer sahibi olalım. İşte bu niyetle hareket ederek yerimizi aldık

Daha önceki yönetimlerde derneğimizi kiradan kurtarmak amacıyla niyetlerini beyan etmiş fakat almak nasip olmamıştı. Bu gözümüzü karartarak onca sıkıntıya rağmen bu yeri almak bizlere ve dolayısıyla sizlere nasip olmuştu. Önceleri de beyanda bulunmuştuk ama bu vesile ile tekrar açıklamada bulunmakta fayda var kanaatindeyiz. Yerimiz giriş bodrum ve bahçeden oluşmaktadır önümüz açık güzel bir alandadır. Mal sahibi ile yaptığımız protokolde yeri 130 bin lira peşin fiyatla anlaştık. 2012 yılı sonuna kadar peşin ödemek üzere, bu mümkün olmadığından 60 ay vade ile 182 bin lirayı 60 ayda 2540 lira taksitler halinde ödeme yapmak üzere protokolü imzaladık. Yani 60 ayın sonunda 52 bin lira vade farkı ödemek zorunda kalıyoruz. Şayet köylülerimiz yaptığımız çağrılarımıza kulak asmış olsaydı derneğimiz 52 bin lira tasarruf etmiş olacaktı. Ama maalesef olmadı. Bu meyanda ödeme zorluğu çekmektense yerimizi kiraya vererek taksitlerimize katkı sağlamak zorunda kaldık. Dernek yerimizi bu nedenle 1100 liraya kiraya verdik. Geriye kalan 1440 lirayı aidatlar ve yönetim olarak karşılamaktayız.

Değerli Liveralılar Yazlık Köyü Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak ilk yıllardaki şevk ve heyecanla yapılan aktiviteler zamanla bu aktifliğini yitirmiş ve dernek kirasını da ödeyemez duruma gelmişti. Dernek bünyesinde kurulan internet sitemizde ilk yıllarındaki heyecanını yitirerek yalnızca belli sayıda insanın yazı yazdığı görüş belirttiği marjinal bir siteye dönüştü. Yine site içinde faaliyetlerine devam eden radyomuzun da atıl bir hale dönüşmesi üzerine yayını bir süreliğine askıya alınmak zorunda kalındı.

Değerli Liveralılar, Bizler aramızdaki her türlü küskünlük ve dargınlığı bir tarafa bırakarak derneğimize ve sitemize sahip çıkmanız için çağrıda bulunduk ve bulunuyoruz. Sitemize yazı yazan değerli köylülerimizi de tekrar yazılarını yazmaya bizlere, köylülerimize ve tüm insanlara bilgilerini aktarmaya çağırıyoruz. Bu kopukluk nereye kadar bu çağda nemelazımcılık insanımıza hiç ama hiç yakışmıyor.

Aidat borçları ile de bir iki şey söylemek icap ederse sitede yayınladığımız listede borçlu olan üyelerimiz borçlarını taksitle de ödeyebilirler. Yarın çocuklarımız derneğe maddi olarak ihtiyaç duyabilirler. Geliri olan bir derneğin kimseye zararı olmaz aksine İstanbul gibi bir Metropol de güven kapısıdır.

Yeni yönetim olarak bizlerin şu an önceliği aldığımız yerin borcunu ödemektir. Bu borcu kapattıktan sonra kuruluş amacımız doğrultusunda faaliyetlerimize devam edeceğimizden kuşkunuz olmasın, amacımız ve önceliğimiz eğitimli bir neslin yetişmesine katkı sağlamak olacaktır. Bunun dışında köylülerimizle ilgili sosyal etkinlikler düzenlemek, ihtiyacı olan köylülerimize maddi manevi yardımda bulunmak ve gelirimiz oranında faaliyetlerde bulunmaktır. Bu meyanda aktif olarak faaliyet gösteren başarılı derneklerin yaptığı hizmetleri örnek alarak çalışmalar yapmak niyetindeyiz. Çıkan yeni yasalar doğrultusunda derneğimiz tüm köyümüzün mülkü hüviyetindedir. Bu var olan yönetim yarın yerini yeni yüzlere devretme amacındadır.

Değerli Liveralılar, bu gün derneğin yönetimini yürüten bizler dahil geçmiş bütün yönetimler de halisane duygularla bu görevi ifa etmeye çalışmışlardır. Hizmet aşkıyla yapılan çalışmalarda başarı sağlanmış, benlik duygusu ile yapılmaya çalışılan faaliyetlerde hüsranla sonuçlanmıştır. Bizim amacımız bütün köylülerimizi bu hizmet çatısı altında toplamak ve köyümüze, köylümüze biz şeyler vermeye çalışmaktır. Bu konuda bizlere gerekli desteği vereceğinize inanıyoruz. Yazlık Köyü nüfusuna kayıtlı olup ta güzel ülkemizin büyük illerine dağılmış olan insanımızın birbirinden kopuk yapısı nedeniyle de bu dağınıklığı iyice artmıştır.

Değerli Liveralılar, Bu gün itibariyle iletişimin zirve yaptığı bir ortamda insanlarımızın bu denli birbirinden kopuk olması çok üzücü bir durum. Hâlbuki muhafazakâr bir yapıda olan ve manevi değerlere gerekli değeri vermemiz gerekirken, başta sıla-i rahim olmak yani akraba ve eş dost ziyareti olmak üzere birbirimizin dertleriyle dertlenmemizi tavsiye eden dinimizin gereğini de maalesef yerine getiremiyoruz. İşte bir nebze olsa da bu eksikliği ortadan kaldırmak, insanlar arasında birlik ve beraberlik ruhunu yaymak amacıyla kurulan derneğimiz, bu ruhu sağlama adına önemli görevler üslenmiştir.

Alınan bu yerle ilgili zaman zaman üyelerimize bilgilendirme mesajları atılmakta ve maddi destek talebinde bulunulmaktadır. Genelde köylülerimiz olumlu tepki vermektedir.
Bizim üyelerimize özel ricamız aidat borcu olanların bu borçlarını belli taksitler halinde de olsa ödemeleri.

Bizler yazılı ve sözlü olarak bizim gibi faaliyetlerde bulunan birçok derneği örnek verdik. Birlikteliklerini bağlılıklarını faaliyetlerini anlattık. Tekrar örnek vermek gerekirse Çaykara Şahinkaya (ŞUR) derneği köylerine bir kamyon ve birde Kato almışlardır. Köylerinde mantar ve balık üretim çiftliği kurmuşlardır. Bunun yanında bizim durumumuzu da ortaya koydum takdir sizlerin.

Bir diğer konu sitemizle ilgili defaatle aktardım değişik konularda yazın bir hatıranız olur, tarihten bir yaprak olur dini ahlaki olur. Yazın yayınlayalım. Daha önce yazan köylülerimizden de yazılarına devam etmelerini de bekliyoruz.

Değerli Liveralılar hedefimiz Livera menşeli olan insanlarımızı derneğimize üye yapmaktır. Üyelik aidatımız yıllık 120 liradır. Bir paket sigara fiyatını 8 lira hesaplarsak günde bir paket sigara içen bir şahıs sigaraya ayda 240 lira ödemektedir bizler yıllık 120 lirayı alamıyoruz. Şu an derneğimizin 120 bin lira aidat alacağı bulunmaktadır. Bununla ilgili listeyi sitede yayınladık. Köylülerimiz siteye girip kontrol edebilir.

Son olarak değerli Liveralılar, aidat ve bağış türü her türlü ödemelerinizi dernek yönetimine elden veya derneğimiz adına Vakıfbank İstanbul Bağcılar Şubesinde açılan 00158007286720155 nolu hesap ve TR650001500158007286720155 IBAN nolu hesap numaralarına da yatırabilirsiniz  Birlik ve beraberlik içinde emin adımlarla geleceğe yürümek üzere Hoşçakalın.

08.08.2014

Dernek Yönetim Kurulu adına